Materiaalia perheille
Tietoa ja materiaaleja perheille
Lukemaan innostava ympäristö on keskeisessä roolissa lapsen lukutaidon kehitykselle. On siis tärkeää, että lukemiseen kannustetaan, innostetaan ja näytetään mallia myös kotona. Tältä sivulta löydät tietoa lukemisen merkityksestä perheissä ja vinkkejä siihen, kuinka lukemiseen kannustavaa ilmapiiriä voi luoda kotiin helposti. Pudotusvalikoista löydät yleisiä vinkkejä kodin lukuympäristön rakentamiseen, yhdessä lukemisen tapoja, hauskoja yhteisiä leikkejä, sekä lapsille itsenäistä lukuharjoittelupuuhaa.
Yhdessä lukeminen tukee tutkitusti lukutaidon kehitystä
Lapsen kanssa yhdessä lukeminen on tärkeä osa lukutaidon kehitystä: yhdessä lukemisen on tutkimuksissa todettu olevan merkittävä lukutaitoa ennakoiva tekijä. Yhdessä vietetty aika aikuisen kanssa on tärkeää lapselle. Jaettu ilo, läheisyys ja vanhemmalta saatu huomio kirjan parissa luovat merkityksellisiä kokemuksia, ja tukevat vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta. Yhteiset lukuhetket tekevät lukemisesta luontevan ja keskeisen osan perheen arkea.
Lapselle ääneen lukeminen on monella tapaa hyödyllistä lukutaidon kehittymisen kannalta. Lukiessaan aikuinen antaa lapselle mallia sujuvasta lukemista sekä toimii kielellisenä mallina. Ääneen lukemisen avulla opitaan kielen ääntämistä, puhemelodiaa eli intonaatiota, puheen rytmiä ja luontevaa painotusta. Tarinoiden kuunteleminen kehittää lapsen kuullun ymmärtämistä, joka on tärkeä luetun ymmärtämisen taustataito. Jo lukemaan oppineellekin lapselle kannattaa lukea ääneen! Kun lukutaito alkaa kehittyä, voi lapsi alkaa lukemaan aikuiselle ääneen, sillä tämä kehittää tehokkaasti lukemisen sujuvoitumista.
Lukemisesta kannattaa rakentaa rutiini perheen arkeen. Helpoin keino tähän ovat yhteiset iltasatuhetket, jolloin kirjan ja tarinoiden äärelle rauhoitutaan yhdessä. Lapsen kasvaessa ja lukutaidon kehittyessä lapsi voikin lukea iltasadun välillä myös aikuiselle. Iltasadun lisäksi lukurutiineja kannattaa luoda myös päiviin. Lukea voi esimerkiksi aina välipalaa syödessä.
Lapsen lukuinnon ja –taidon tukemisessa tärkeää on myös lukea itse, eli tarjota lukevan aikuisen malli. Lapsi oppii paljon asioita mallista, ja aikuisen malli lukemisesta opettaa lapselle niin lukemisen merkityksestä kuin lukemisen tavoista eri tilanteissa. Jos siis haluaa innostaa lasta lukemaan, kannattaa lukea myös itse.
Lisää materiaaleja ja lukupuuhaa
Täältä löydät tulostettavia lukuhaasteita, joita voitte tehdä perheen kanssa lomilla.
Virtuaalisilla lukutuokioilla Lukumummit ja -vaarit lukevat eri-ikäisille suunnattuja satuja ja kirjoja. Lukutuokioihin on myös tehtäviä.
Täältä löydät alakouluikäisille soveltuvia lukuvinkkejä!
Täältä löydät soveltavia tehtäviä, joita voi hyödyntää myös perheen kesken!
Lisää tietoa
- Lukusilta.fi -sivustolta löydät paljon hyödyllistä tietoa lukemaan oppimiseen, kielenkehitykseen ja kielitaidon tukemiseen liittyen.
- Monikielisestä kirjastosta löytyy luettavaa yli 80 kielellä, ja kokoelmia voi tilata lähikirjastoihin ympäri Suomen.
- Lue lapselle -sivustolta löydät paljon hyödyllistä tietoa lapselle lukemisesta ja varhaislukemisen merkityksestä.
- Lastenkirjainstituutin ylläpitämällä Lukemo.fi -sivustolla esitellään lasten- ja nuortenkirjauutuuksia. Sivustolta on helppo etsiä uutta luettavaa!
- Lukimat.fi -sivustolta löydät paljon tietoa lukutaidon kehittymisestä, lukivaikeuksista, sekä lukutaidon tukemisesta.
Lähteet
Aerila, J.-A. & Kauppinen, M. (2019). Sytytä lukukipinä. Pedagogisia keinoja lukuinnon herättelyyn. PS-Kustannus: Jyväskylä.
Määttä, S. (2020). Motivaatio ja oppiminen. Teoksessa S. Tuovila, L. Kairaluoma, & V. Majonen (Toim.),
Luku- ja kirjoitustaidon pedagogikkaa yläkouluun (s. 10-18). Lapin yliopisto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-206-1
Torppa, M., Vasalampi, K., Eklund, K., & Niemi, P. (2022). Long-term effects of the home literacy environment on reading development:
Familial risk for dyslexia as a moderator. Journal of Experimental Child Psychology, 215, 105314. https://doi.org/10.1016/j.jecp.2021.105314