Yleismateriaalit
Pelisääntösopimus
Pelisääntösopimuksia voi käyttää pohjana pelaamisen ja digilaitteiden käytön sääntöjen sopimiselle perheen sisällä. Sekä vanhemman että lapsen/ lasten on hyvä olla mukana keskustelemassa säännöistä ja solmimassa sopimusta. Kannattaa valita muutama (1-3) uusi sääntö kerrallaan ja seurata niiden noudattamista jonkin aikaa ennen kuin sopimukseen tehdään uusia muutoksia.
Tietoa nepsy-oireisten lasten liikkumisesta
Tunne- ja itsesäätelytaitojen harjoituksia
Puuhapassi
Digilaitteiden käyttö ja pelaaminen on suositeltavaa sovittaa osaksi monipuolista ja tasapainoista arkea, jossa niille jäisi sopivasti, mutta ei liikaa, aikaa. Koska lasten itsesäätelykyky on vielä puutteellinen, he tarvitsevat aikuisten apua oman pelaamisen rajoittamisessa ja säätelyssä. Kun pelaamista ja digilaitteilla vietettävää aikaa rajoitetaan, aikuisen kannattaa tarjota lapselle myös korvaavaa tekemistä tilalle ja tukea lasta muiden vapaa-ajanviettotapojen keksimisessä. Alla on linkki Puuhapassiin, jonka olemme kehittäneet juuri tähän tarkoitukseen. Puuhapassi sisältää erilaisia yksin ja yhdessä tehtäviä aktiviteetteja sekä keskustelunaiheita käsiteltäväksi aikuisen kanssa. Tärkeää on, että lapsella ja teillä on hauskaa ja löytyy mukavaa tekemistä arkeen ja viikonloppuihin myös ilman digilaitteita. Puuhapassissa voi kerätä merkkejä ja saavuttaa eri tasoja, joten se toimii myös palkintotaulukkona.
Lasten keskustelukortit
Pelaa fiksusti -keskustelukortit on tarkoitettu digipeliharrastuksen ja ongelmallisen pelikäyttäytymisen puheeksi ottamisen tueksi. Keskustelukorttien avulla pyritään herättämään ajatuksia liiallisen pelaamisen tai älylaitteiden käytön haittavaikutuksista sekä pohditaan pelaamisen hyviä puolia.
Kortit soveltuvat alakouluikäisille lapsille ja heidän parissaan työskenteleville aikuisille. Kysymyksiä voidaan käyttää kahdenkeskisen keskustelun, lasten välisen parikeskustelun tai pienryhmäkeskustelun tukena.
Alkuperäinen idea ja suunnittelu: Sara Huotari
Visuaalinen toteutus: Roosa Karhunen
Keskustelukorttien suunnitteluun ja muokkaamiseen osallistuivat myös: Adrienn Jalonen, Päivi Merjonen, Julia Turok, Marjo Naukkarinen ja Nina Kullberg